
Turecka Kapadocja/ Fot. Dreamstime
Blisko 97% terytorium Turcji jest położone w zachodniej Azji, a ściśle rzecz biorąc, na półwyspie zwanym Azją Mniejszą oraz na Wyżynie Armeńskiej, zaledwie nieco ponad 3% — w południowo-wschodniej Europie, na Półwyspie Bałkańskim; część europejską Turcji od części azjatyckiej oddzielają cieśniny Bosfor i Dardanele oraz morze Marmara. Turcja jest krajem wyżynno-górzystym o bardzo długiej i urozmaiconej linii brzegowej, położonym nad czterema morzami: Śródziemnym, Egejskim, Czarnym i Marmara. Najwyższym szczytem Turcji jest legendarny Ararat — 5137 metrów n.p.m.
Co warto zwiedzić w Turcji?
Z uwagi na swoje położenie na styku Europy i Azji, a także ze względu na powierzchnię oraz różnorodność klimatyczną i krajobrazową, Turcja jest krajem niezwykle atrakcyjnym turystycznie. Większość osób, które pierwszy raz jadą do Turcji, zaczynają zwiedzanie od Stambułu lub wybrzeża Morza Śródziemnego. W Stambule trzeba koniecznie zobaczyć zabytkowe dzielnice z Hagia Sophia, czyli Świątynią Bożej Mądrości, z pałacami: Topkapi, Blachernae czy Gwiazdy, z meczetami: Błękitnym, Dolmabahçe czy Sulejmana, z kościołami: św. Marii od Mongołów, św. Teodozji czy św. Ireny. Trzeba też zwiedzić przynajmniej niektóre fantastyczne stambulskie muzea, na przykład Archeologiczne, Mozaiki, Sztuki Tureckiej czy Adama Mickiewicza. Nie można też pominąć sławnego Hipodromu i Krytego Bazaru.
Nad Morzem Śródziemnym, w przerwach między zażywaniem uroków tureckich plaż, można wybrać się do Izmiru, Efezu czy Pergamonu. Ale nie mniej ciekawe jest wybrzeże czarnomorskie z takim miastem, jak Trabzon (starożytny Trapezunt) czy marmarskie, gdzie odnajdziemy Bursę ze słynnym Zielonym Meczetem. Na niezapomniane wrażenia mogą liczyć ci, którzy zapuszczą się w głąb Turcji: do Kapadocji z jej skalnymi miastami, do Parku Narodowego Pamukkale, w Góry Pontyjskie czy nad sodowe Jezioro Wan w Anatolii, z krajobrazami jak z innej planety!
Wydarzenia w Turcji
Chociaż Turcja podkreśla swą świeckość, 99% obywateli tego kraju wyznaje islam i w życiu codziennym ogromną rolę odgrywa kalendarz świąt muzułmańskich. Najważniejsze to: Urodziny proroka Mahometa; Ramadan (miesięczne święto objawienia Koranu Mahometowi przez archanioła Gabriela, pobożni muzułmanie w tym miesiącu poszczą od wschodu do zachodu słońca; z tego względu nieczynne są liczne sklepy i restauracje); Święto Zakończenia Postu; Święto Ofiar (upamiętniające ofiarę, którą Abraham miał złożyć Bogu z syna Izaaka; powstrzymany przez anioła, ostatecznie poświęcił baranka, stąd też tego dnia muzułmanie składają w ofierze jakieś zwierzę, jagnię lub cielę, a jedną trzecią mięsa oddają potrzebującym). Inne ważne regularne wydarzenie to Nevruz, staroperskie święto nowego roku, obchodzone głównie przez mniejszość kurdyjską w czasie równonocy wiosennej. W tym okresie lepiej zrezygnować z podróży do wschodnich regionów Turcji, ponieważ w związku z hucznymi obchodami często dochodzi do zamieszek i starć Kurdów z policją i wojskiem. Natomiast 10 listopada to w Turcji dzień żałoby narodowej upamiętniający śmierć założyciela Republiki Tureckiej, Atatürka w 1938 roku. Atatürk zmarł w Pałacu Dolmabahçe w Stambule. Pałacowe zegary ciągle wskazują godzinę jego śmierci — 9:05, a w rocznicę jego śmierci cały kraj pogrąża się w żałobie.
Z corocznych wydarzeń kulturalnych należy wymienić:
— czerwcowy Festiwal Kaukaski w miasteczku Artwin, w pobliżu granicy z Gruzją; trwa kilka dni i nocy, można zobaczyć tradycyjne tańce ludowe oraz inscenizacje starych podań tureckich.
— kwietniowy stambulski międzynarodowy festiwal filmowy
— kwietniowy festiwal tulipanów
— październikowy wyścigi jachtów Bodrum Cup
— sierpniowy festiwal „Ożywiona Troja”
— lipcowy międzynarodowy festiwal jazzowy w Stambule
Kuchnia turecka
Kuchnia turecka to kuchnia śródziemnomorska, ale wzbogacona o kulinarne wpływy wszystkich krajów, które niegdyś wchodziły w skład imperium osmańskiego. Oczywiście najpierw trzeba sprawdzić, jak smakuje autentyczny kebab, chyba najbardziej rozpoznawalna turecka potrawa. Później jednak warto popuścić wodze fantazji i spróbować czegoś mniej „fastfoodowego”, a więc takich dań jak İmam bayıldı (dosłownie: „Imam zemdlał”, faszerowane bakłażany) czy Hünkar Beğendi (dosłownie: „Sułtan pochwalił”, baranina duszona z warzywami). Niezapomniane wrażenia smakowe pozostawią rozmaite wersje tureckich pierogów, a także pilawy czyli turecki odpowiednik włoskiego risotta. Wyjątkową pozycję w kuchni tureckiej zajmują słodycze: o chałwie, bakławie i rachatłukum pisano poematy!
Comments are closed.