Przelot + Hotel w jednej, niskiej cenie

26 kwi 2024
28 kwi 2024
Dodaj następny pokój

Zwiedzanie Meksyku

Odległość między dwoma krańcowymi punktami kraju, Tijuaną na północnym zachodzie i Cancunem na południowym wschodzie, wynosi w linii prostej prawie 3500 km, a drogą ok. 4600 km. Z Ciudad Juárez na granicy amerykańskiej do miasta Meksyku trzeba przejechać 1850 km (ok. 24 godz. jazdy autobusem), a stąd do Ciudad Cuauhtémoc na granicy z Gwatemalą jest jeszcze 1200 km. Meksyk tworzy łuk z północnego zachodu na południowy wschód, zwęża się przy przesmyku Tehuantepec na południu, a następnie ciągnie się dalej na północny wschód do półwyspu Jukatan. Od zachodu i południa oblewa go Ocean Spokojny. Zatoka Kalifornijska (nazywana także Morzem Cortésa) wcina się między ląd stały a Półwysep Kalifornijski, najdłuższy półwysep na świecie (1300 km), który tworzą góry, pustynie, równiny i plaże. Na wschodzie, od granicy z USA aż do północno-wschodniego krańca półwyspu Jukatan, Meksyk oblewają wody Zatoki Meksykańskiej. Wschodnia część półwyspu zwrócona jest w stronę Morza Karaibskiego.

Co warto zwiedzić w Meksyku?

Miasto Meksyk – Narodowe Muzeum Antropologii, park Chapultepec, Condesa – elegancka dzielnica, Dawne przedmieścia Coyoacán i San Ángel, Zócalo – jeden z największych placów na świecie, Murale – wspaniałe malowidła ścienne.
Okolice miasta Meksyku
– Teotihuacán – największe miasto starożytnego Meksyku, Iztaccíhuatl – pokryty śniegiem wulkan, Cacaxtla – budowle z barwnymi freskami, Taxco – zabytkowe kolonialne miasto.
Baja California – Tijuana, Reserva de la Biósfera El Vizcaíno, Loreto, La Paz
Północno-zachodni Meksyk – Okolice San Carlos – raj dla miłośników nurkowania, Centrum Ekologiczne w Hermosillo, Barranca del Cobre (Wąwóz Miedzi), Ferrocarril Chihuahua al Pacífico – podróż jedną z najbardziej malowniczych linii kolejowych na świecie.
Północny Meksyk – Paquimé – odrestaurowane ruiny budowli z cegły suszonej na słońcu; Muzeum Rewolucji Meksykańskiej w Chihuahua, Durango – pełna życia Plaza de Armas
Północno-wschodni Meksyk – Monterrey, La Pesca – wioska rybacka; Potrero Chico – raj dla miłośników wspinaczki.
Zachodnie wybrzeże, część środkowa – Sayulita – miejsce dla miłośników surfingu, Costalegre – „meksykańska riwiera”, Zihuatanejo – raj dla wędkarzy.
Wyżyna Meksykańska, część środkowo-zachodnia – Guadalajara, Morelia, Santuario Mariposa Monarca (rezerwat motyli), Wulkany – wędrówki wokół Fuego de Colima i Nevado de Colima.
Północna część Wyżyny Meksykańskiej – Zacatecas – pustynne miasto, Real de Catorce – miasto widmo, Guanajuato – słynny festiwal.
Stan Oaxaca – Oaxaca, Monte Albán – ruiny starożytnej stolicy Zapoteków, Sierra Norte – piesze wyprawy.
Tabasco i Chiapas – Palenque – ukryte w tropikalnej puszczy miasto, San Cristóbal de Las Casas, Yaxchilán – starożytne miasto Majów, Puerto Arista – zachwycający zachód słońca na plaży.
Półwysep Jukatan – Cozumel – koralowa wyspa, Nohoch Mul – piramida w Cobá, Reserva de la Biósfera Calakmul – największy rezerwat przyrody w Meksyku, Tulum – cudowne piaszczyste plaże, Chichén Itzá – centrum obrzędowe Majów i Tolteków.

Wydarzenia w Meksyku (święta)

  • 6 stycznia Día de los Reyes Magos – Trzech Króli
  • 2 lutego Día de la Candelaría – święto Matki Boskiej Gromnicznej
  • koniec lutego lub początek marca Carnaval – karnawał, najhuczniej obchodzony w Mazatlánie, Veracruz i La Paz.
  • marzec lub kwiecień Semana Santa – Wielki Tydzień, trwający od Niedzieli Palmowej
  • 1 listopada Día de Todos los Santos – Wszystkich Świętych
  • 2 listopada Día de los Muertos – Święto Zmarłych, najciekawsze święto w Meksyku
  • 12 grudnia Día de Nuestra Seńora de Guadalupe – święto Matki Boskiej z Guadalupe

Kuchnia meksykańska

Meksykanie jedzą trzy posiłki dziennie: śniadanie (desayuno), obiad (comida) i kolację (cena). W skład każdego posiłku wchodzi jedno z trzech głównych dań narodowych: tortilla, frijoles i chiles. Tortilla to cienki okrągły placek z miazgi kukurydzianej (maíz) lub mąki pszennej (hanina), smażony na blasze. Może być zawinięty. Frijoles to fasola – gotowana, smażona lub podawana w zupie, na tortillach albo sama. Chiles, pikantne czerwone papryczki, przyrządza się na wiele sposobów.

Comments are closed.